Tıpta Kalbin Yeri ve Önemi

Bu yazıda, kalbin tıpta ve duygusal yaşamımızdaki kritik rolünü keşfediyoruz. Kalbin hem fiziksel sağlığımızı hem de duygusal durumumuzu nasıl etkilediğini ve kalp sağlığının önemini detaylandırıyoruz. Ayrıca, üzüntü ve stresin kalp üzerindeki olumsuz etkilerini ele alarak, sağlıklı bir kalp için dikkat edilmesi gerekenleri vurguluyoruz.

Tıpta Kalbin Yeri ve Önemi
Kalp
reklam

Tıpta ve İslam'da kalbin önemi ve yeri büyüktür. Ayrıca kalp, sadece kan pompalamakla kalmayıp, duygularımızı da etkileyebiliyor. Kalp, aşk, sevgi, heyecan, mutluluk, üzüntü, nefret gibi duyguların da aynasıdır. Yapılan son araştırmalar, duygularımızın kalp sağlığımız üzerindeki etkisinin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Liv Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanları, özellikle mutlu evlilik ve pozitif düşüncenin hem kadınlarda hem de erkeklerde kalp krizi riskini azalttığına dikkat çekiyor.



HeartMath Bilim Enstitüsü Araştırması

HeartMath Science Institute’un (HeartMath Bilim Enstitüsü) yaptığı araştırmaya göre, kalbimizin beynimize gönderdiği sinyaller, beynimizin kalbimize gönderdiği sinyallerden daha fazla. Sadece kalp, beyin tarafından gönderilen sinyallere tepki vermekle kalmıyor, beyin de kalp tarafından gönderilen sinyallere tepki gösteriyor. Fiziksel aktivite, yüksek tempolu yürüyüş, koşu, egzersiz, solunum şekli, heyecan, korku gibi kalp atışına etken olan bütün kavramlar arasında, kalbin en büyük tepkileri 'duygular' anında meydana geliyor. Böylece duygusal değişkenlik hallerimiz, kalbin tepkisini en çok arttıran şeyler arasında oluyor.



Tıpta Kalbin Yeri

Kalp, Latince adıyla "cor", iki atriyum (kulakçık) ve iki ventrikülden (karıncık) oluşur. Özel bir uyarı sistemi sayesinde kasılarak kan pompalar. Görevi, vücuda gerekli besinleri içeren temiz kanı göndermek ve kirli kanı akciğerlere yönlendirerek temizlenmesini sağlamaktır.



reklam
reklam

Kalp Nasıl Çalışır?

Kalbin kasının kasılması için, normal kasta olduğu gibi, bir uyarıya ihtiyaç vardır. Kalpteki elektriksel uyarıyı sinüs düğümü başlatır. Sinüs düğümü, kalbin sağ kulakçığında yer alan vuru üretici dokudur. Normal haldeki sinüs ritminin ortaya çıkışını sağlar. Sinoatriyal düğüm, sağ kulakçık duvarında, üst anatoplardamar girişine yakın bölgede yerleşik bir hücre grubudur. Sinüs düğümü, kalbin kendi kendine atmasını sağlayan doğal bir pil işlevi görür ve dakikada 60-100 kez elektriksel uyarı üretir.

Sinüs düğümü elektriksel uyarıyı başlattığı zaman, kulakçıklar (atriyumlar) kasılır ve kan karıncıklara (ventriküllere) dolar. Sonra atriyoventriküler düğüm (AV düğümü) tetiklenir ve karıncıklar kasılarak kanı vücuda pompalar. Atriyoventriküler düğüm, sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında yer alan bir hücre topluluğudur. Sinüs düğümünden gelen uyarıyı karıncıklara ileten bir elektriksel geçittir. Ayrıca uyarının geçiş hızını ayarlayarak karıncıkların dolmasına zaman tanır.

Kalpten pompalanan kan, aorttan tüm vücuda ve pulmoner arterden akciğere gider.



Stres ve Kalp

Stres, anlık olarak ortaya çıkan, tehlikede hissettiren veya mücadele gerektiren olay ya da düşünce sonucu oluşan endişenin yarattığı duygusal, zihinsel ve fiziksel tepkidir. Strese neden olan tehlike, gerçek ya da gerçek olmayan bir endişeye dayanabilir.

Stres, genellikle kendimizi tehlikede hissettiğimizde, korktuğumuzda ya da kızdığımızda ortaya çıkar.

Stres durumunda katekolamin denilen adrenalin ve noradrenalin, kortizol, endorfinler, büyüme hormonu, prolaktin ve testosteron hormon düzeylerinde değişiklikler görülebilir. Beyinde bulunan hipotalamus isimli bölge, böbrek üstü bezlerini uyararak buradan adrenalin ve kortizol hormonlarının kana salınmasını sağlar.

Adrenalin ve noradrenalin, kalbin hızlanmasını sağlar. Ayrıca bu hormonlar, kalp krizi, aritmi, hipertansiyon ve kalp yetmezliği gibi hastalıkların risklerini arttırır.



Üzüntü ve Kalp

Üzüntü, duygusal bir ifade şeklidir. Mutluluk duygusunun zıddı olarak görülebilir. İnsanlar kötü bir olay yaşadıklarında ya da böyle bir olaya maruz kaldıklarında bu duygu sıklıkla yaşanabilir. Ayrılıklarda ya da cenazelerde kişilerin bu duygusu ağır basar. Üzüntü, kış aylarında hastalık olarak kendini gösterebilir. Bazı insanlar, kışları gündüz saatlerinin kısalması ve gün ışığının azalması nedeniyle depresyon haliyle beraber kendilerini üzgün hissederler.

Üzüntü, kalbi kötü anlamda etkiler. Üzüntü hormonları, stres hormonları ile aynıdır.



Kalbin Basit Anatomisi

Kalp, daha önce de bahsettiğim gibi 2 karıncık ve 2 kulakçıktan oluşur. Şimdi bunları detaylıca inceleyelim.

  • Sol Kulakçık: Akciğerlerden gelen temiz kanın mitral kapak yoluyla sol karıncığa geçmesini sağlar. Anatomideki adı sol atriumdur.
  • Sağ Kulakçık: Vücuttan gelen kirli kanın triküspit kapak yoluyla sağ karıncığa geçmesini sağlar. Anatomideki adı sağ atriumdur.
  • Sol Karıncık: Akciğerlerden gelen temiz kanın aort yoluyla vücuda geçmesini sağlar. Anatomideki adı sol ventriküldür. Sağ karıncığa kıyasla daha kalındır.
  • Sağ Karıncık: Vücuttan gelen kirli kanın akciğer atardamarı yoluyla akciğere geçmesini sağlar. Anatomideki adı sağ ventriküldür. Sol karıncığa kıyasla daha incedir.



Kapanış

Makale bitti. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Kalp sağlığınıza dikkat etmeyi unutmayın. Aşağıdan kaynaklara ulaşabilirsiniz.



Kaynaklar:

emoji